İsrail Refah’a saldırdı, ABD ‘Desteklemeyiz’ dedi

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin güneyinde, Mısır sınırındaki Refah kentine ve Gazze’nin orta kesimindeki Deyr El Belah bölgesine düzenlediği saldırılarda en az 21 Filistinli hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı. İsrail güçlerinin zorla yerinden ettiği Gazzelilerin sığındığı iki büyük kente yönelik saldırıları sürerken, ABD, İsrail’in ‘Refah’a başlatacağı olası bir plansız harekatı desteklemeyeceğini’ açıkladı.

İSRAİL, ANAOKULUNA SALDIRDI: EN AZ BEŞ ÖLÜ

Filistin resmi ajansı WAFA’nın haberine göre, İsrail savaş uçakları, gece saatlerinde Refah ve Deyr el-Belah’a hava saldırıları düzenledi. Saldırılarda yerleşim yerlerinin savaş uçakları tarafından hedef alınması sonucu üçü çocuk en az sekiz Filistinli hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı. İsrail savaş uçaklarının Refah’ta ayrıca evleri hedef alması sonucu es-Sayyid ailesinden üç, en-Nahhal ailesinden beş kişi yaşamını yitirdi.

İsrail’in Gazze Şeridi’nin orta kesiminde yer alan Ez Zevayide bölgesinde yerinden edilmiş kişilerin sığındığı bir anaokuluna düzenlediği saldırıda ise en az beş Filistinli öldü, bazıları da yaralandı. Ölen ve yaralananlar Deyr El Belah’taki El-Aksa Şehitleri Hastanesi’ne nakledildi.

BIDEN: GAZZE’DEK KARŞILIĞIN İCRASI ABARTILI

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, ABD Başkanı Joe Biden, dün akşam saatlerinde düzenlediği basın toplantısında İsrail’in saldırılarına da değindi.

Beyaz Saray’da akşam saatlerinde programa son anda eklenen bir canlı yayında kameralar karşısına geçen Biden, Hamas’ın 7 Ekim saldırılarının ardından İsrail’in Gazze’deki saldırılarına ilişkin, “Gazze’deki (askeri) karşılığın icrasının çok abartılı olduğu görüşündeyim” yorumunu yaptı. ABD Başkanı Biden, bölge ülkeleriyle Gazze’ye daha fazla insani yardım gönderilmesi konusunda defalarca görüştüğünü, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’yu da bu konuda ikna etmeye çalıştığını savundu.

BIDEN, SİSİ İÇİN ‘MEKSİKA DEVLET BAŞKANI’ DEDİ

Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Es Sisi için “Meksika Devlet Başkanı” ifadesini kullanan Biden, “Meksika Devlet Başkanı Sisi ilk başta insani yardımların geçişi için kapıyı açmak istememişti, onu ben ikna ettim, İsrail tarafında açılması için Bibi’yi ikna ettim. Gazze’ye insani yardım girmesi için çok çabalıyorum. Gazze’de açlıktan ölen pek çok masum insan var, başları belada olan ölen insanlar var. Bu son bulmalı” diye konuştu.

İsrail ile Hamas arasında bir rehine takası anlaşması yapılabilmesi için de çok uğraştığını kaydeden Biden, “Rehine ateşkesi konusunda bir anlaşma için de çok çabalıyorum, Gazze Şeridi’ndeki çatışmalara sürdürülebilir bir ara verilebilmesi için çalışıyorum” dedi.

KIRBY: ASKERİ HAREKAT, FELAKT OLUR

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby de dün yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun ‘burada ya da herhangi başka bir yerde operasyonlarını yürütürken masum sivil hayatları göz önünde bulundurma yönünde özel bir yükümlülüğü olduğunu’ söyledi. BBC’nin aktardığına göre, İsrail’in Refah kentine yakın zamanda büyük bir harekat düzenleyeceği yönünde bir emare görmediklerini anlatan Kirby, “Askeri harekatlar, şu anda o insanlar için felaket olur; bu, destekleyeceğimiz bir şey değil” diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel de konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Ciddi ve inandırıcı bir planlama olmadan böyle bir şeyi desteklemeyiz” diye konuştu. İsrail’in Refah kentine olası bir harekatı durumunda buradaki mültecilerin nereye gitmesi gerektiği sorusuna yanıt veren Patel, bunların ‘(ABD’nin) kendi görüşüne göre İsrail’in cevaplaması gereken meşru sorular olduğunu’ söyledi.

Saldırıların başladığını 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana yaptığı beşinci Orta Doğu turu kapsamında son olarak İsrail’e giden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Tel Aviv’de yaptığı açıklamada, ‘İsrail’in yapacağı askeri operasyonlarda sivilleri ön planda tutması gerektiğini, bunun özellikle Refah için geçerli olduğunu’ belirtmişti.

BM’DEN ‘REFAH SALDIRISI TRAJEDİYE DÖNÜŞMEDEN’ ATEŞKES ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de dün New York’ta düzenlediği basın toplantısında, AA muhabirinin, “Sizin de Refah’taki tehdidin büyüklüğünden bahsettiğiniz üzere Gazze halkının önemli bir kısmı buraya sıkışmış durumda ve gidecek yerleri yok. İsrail’in güvenli olduğu gerekçesiyle insanları ittiği Refah’a yönelik saldırısını savaş suçu olarak görüyor musunuz?” sorusunu yanıtladı.

Savaş suçuna ilişkin tanımlamaları Uluslararası Adalet Divanı ve Uluslararası Ceza Mahkemesi gibi bu konuda görevli mercilere bırakmak istediğini vurgulayan Guterres, Gazze halkının yarısının Refah’a itildiğini belirtti. Guterres, halkın oraya gitmek istediği için gitmediğini, mecbur bırakıldıklarını kaydederek, “Han Yunus ve Gazze’nin diğer taraflarında gördüğümüz korkunç trajedi, Refah’ta da olmadan insani ateşkes sağlanmalıdır” dedi.

‘FİLİSTİN HALKININ KENDİ DEVLETİ OLMASI İÇİN ÇALIŞMAYI SÜRDÜRECEĞİM’

Guterres, İsrail hükümetinin kendisine yönelttiği eleştiriler hakkında, “Ben her zaman İsrail’in güvenlik ve barış içinde yaşamasını destekleyeceğim. Yahudi düşmanlığıyla her zaman kararlı şekilde savaştım ancak Filistin halkının da kendi devleti olması ve işgalin sonlanması için de kararlı şekilde çalışmaya devam edeceğim” diye konuştu.

Hamas saldırılarını kınadığını ve tüm rehinelerin serbest bırakılması çağrısı yaptığını anımsatan Guterres, “Ancak İsrail hükümetinin, yerleşim yerleri ve iki devletli çözümü baltalayan bazı politikalarını desteklemiyorum. Gazze’de askeri operasyonların yürütülme şeklinin kabul edilemez olduğunu da ifade ettim” açıklamasında bulundu.

‘EĞER HATA YAPTIYSAM BU, GELECEKTE DÜZELTİLİR’

BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) çalışanlarına ilişkin İsrail iddialarıyla ilgili Guterres, çok yüksek riskli bir durum olduğunu ve bu nedenle 12 kişinin görevine son verme kararı aldığını aktardı. Guterres, bunu Ajansın çıkarı için yaptığına işaret ederek, soruşturmanın hemen başlatıldığını söyledi.

“Eğer hata yaptıysam bu gelecekte düzeltilir” diyen Guterres, iddiaların suça dahil olmakla alakalı olduğunu ve hemen harekete geçmeme riskini göze almadığını kaydetti.

Guterres, kendisinin de basında, ‘İsrail ordusunun, bilgileri BM’yle paylaşma taraftarı olmadığına’ ilişkin haberler gördüğünü ve şaşırdığını, kendisinin harekete geçmeyeceğini düşündüklerini okuduğunu da belirterek, “İsrail hükümetinin, Hamas’ın BM’ye dahil olduğuna ilişkin her türlü iddiasını ciddiye alacağımızdan emin olabilirsiniz” dedi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir