Finlandiya Savunma Bakanlığı yetkilisi: NATO’ya katılmak ve Ukrayna’yı desteklemek pahalı bir iş, bunun bir sonu yok

T24 Dış Haberler

Finlandiya’nın NATO’ya katılmasının ardından ittifaka ‘entegre olma’ ve ‘kolektif savunma’ gibi süreçlerde karmaşık bir sürece sahip olduğu değerlendirmeleri yapılıyor. 

The New York Times (NYT), konuyla ilgili yayımladığı Steven Erlanger imzalı bir analizde “NATO üyeliği, Amerikan nükleer şemsiyesi ve kolektif savunma ilkesi göz önüne alındığında uzun zamandır ucuz bir fayda olarak görülüyor. Ancak NATO’nun da üyelerinden kapsamlı talepleri var, sadece ordu için harcama hedefleri değil, aynı zamanda Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı tarafından tanımlanan belirli yetenekler, silahlar, asker gücü ve altyapı için her ülkeden özel talepler” ifadelerini kullandı. 

“NATO’ya katılmak ve Ukrayna’yı desteklemek pahalı bir iş; bunun sonu yok”

NYT, Finlandiya Savunma Bakanlığı Savunma Politikası Genel Müdürü Janne Kuusela‘nın, ülkesinin NATO üyeliğine ilişkin görüşüne de yer verdi. Gazeteye göre Kuusela, “NATO’ya katılmak pahalı bir iş ve Ukrayna’yı desteklemek de pahalı bir iş ve bunun görünürde bir sonu yok” dedi.

NYT, Finlandiya’nın ittifakın gerekliliklerini yerine getirmek için “bazı zor ve maliyetli kararlar almaları” gerektiğini yazdı. Gazete, “Örneğin takviyeye ihtiyaç duymaları halinde birlik ve teçhizatlarını Norveç, İsveç veya Baltık ülkelerine nasıl taşıyacaklarına ya da Kosova veya Akdeniz’deki devriyeler gibi diğer NATO görevlerine katılıp katılmayacaklarına karar vermeleri gerekecektir” değerlendirmesinde bulundu. 

Bir araştırma kuruluşu olan Finlandiya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nden Matti Pesu, NYT’ye “Tüm güvenlik ve dış politika kurumları şu anda böyle birliklere ihtiyaç olmadığına inanıyor, ancak bu kategorik bir hayır değil” açıklamasında bulundu. 

ABD-Finlandiya iş birliği anlaşması 

NYT’nin aktardığına göre; Finlandiya, ABD ile Washington’un dünya çapında pek çok ülkeyle yaptığı türden, ortak tatbikatların daha kolay planlanmasını ve daha hızlı uygulanmasını sağlayacak ikili bir savunma işbirliği anlaşması müzakere ediyor.

Anlaşma Finlandiya’nın ne tür bir ABD askeri varlığına ve nerede bulunmasına izin vereceğini, NATO’nun en güçlü ülkesinin Finlandiya’ya tatbikat veya hazırlık için ne tür ekipman getirebileceğini kapsayacak.

Anlaşma ayrıca ABD askerlerinin bir suç işlemesi halinde yargı yetkisi gibi konuları da düzenliyor.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir